Praktijkexamen

Praktijkexamen

Praktijkexamen


Het praktijkgedeelte mag tegenwoordig zonder toezicht van een examinator worden verricht.

Betekent dat je dan deze toets alleen mag afleggen?

Dat mag niet, maar je mag deze toets wel met een bekende van je die ook golft afleggen. De enige voorwaarde is dat deze beschikt over een geldig handicapbewijs.

De toets

De toets voor het ‘praktijkexamen’ bestaat uit het lopen van een ronde over 9 holes van een baan die voldoet aan de qualifying eisen van de NGF. Of een baan qualifying is kun je heel eenvoudig controleren op de website van de club. Deze geeft dat altijd duidelijk aan. De score op de scorekaart bepaald of je de toets hebt gehaald. Je dient namelijk (uitgaande van hcp 54) minimaal 18 stablefordpunten over 9 holes te behalen.

De voorwaarden

De scorekaart dient aan de volgende voorwaarden te voldoen

  1. Er moet altijd een gele qualifying sticker op de kaart geplakt/geprint zijn
  2. De stablefordpunten moeten per hole berekend worden en ook opgeteld zijn
  3. De totaalscore dient (uitgaande van hcp 54) minimaal 18 stablefordpunten te zijn
  4. Geef duidelijk aan van welke kleur tee je speelt
  5. Geef duidelijk het aantal slagen dat je meekrijgt over 9 holes aan
  6. Zet het NGF-nummer en de voor- en achternaam van de marker op de kaart
  7. Vermeld duidelijk je voor- en achternaam bij "speler"
  8. Zowel de marker als de speler dienen de kaart te ondertekenen

Inleveren scorekaart

De scorekaart wordt ingeleverd bij de golfvereniging. Deze verwerkt de kaart en registreert de eerste handicap. Nadat je het bericht van de registratie van je eerste handicap hebt ontvangen kun je direct op alle banen spelen. Meestal ontvang je binnen 14 dagen je handicappas. Alle volgende scores kun je zelf invoeren via de website of via de app van de NGF zodat je meteen de handicap kunt gaan proberen te verlagen.

Welke handicap krijg je?

De eerste handicap die je krijgt is altijd precies de handicap die je speelt. Bij 18 stablefordpunten ontvang je dus altijd handicap 54, maar als je meer dan 18 stablefordpunten over 9 holes behaalt dan wordt je eerste handicap lager. Voor elk stablefordpunt meer dan 18 daalt je handicap met één punt. Bij 19 punten ontvang je dus handicap 53, bij 20 punten ontvang je handicap 52 etc.